Meditacija - Sve tajne meditacije - Vaš Hipnoterapeut

 

Dobrobiti meditacijeMeditacija je u stvari jednostavna vežba koja se sastoji u tome da odmorite vaš um u njegovom prirodnom stanju i da dozvolite sebi da budete svesni bilo kakvih misli, osećaja ili osećanja koja se javljaju.

Mnogi ljudi ne prihvataju ideju o meditaciji. Kada pomisle na to, prva slika koju vide je kako sate i sate provode sedeći upravno prekrštenih nogu i apsolutno praznog uma. Ništa od ovog nije neophodno raditi. Sve što treba jeste da sednete negde gde je vama udobno (fotelja, kauč, krevet) u neku tihu prostoriju, samo neka vam kičma stoji pravo, a ostatak tela neka bude opušten i relaksiran koliko je to moguće. Zatvorite oči i dozvolite sebi da opustite svoje telo, svaki mišić. Postoje i neke tehnike za opuštanje tela. Udahnite duboko dva-tri puta i izdahnite lagano, to može da pomogne da se opustite i relaksirate. Kada se opustite jednostavno se samo prepustite i uživajte u toj opuštenosti. Može se desiti da vam naiđu neke misli, to je potpuno normalno. Postoje dva učenja: Zapadno koje kaže svaku misao koja dođe možemo zaustaviti rečima „stop“ ili „ne“, a kad naiđe druga tada opet ponoviti isto. I istočno: koje kaže da svaku misao koja naiđe samo posmatrate (kao u bioskopu) bez da je razrađujete. Primetićete da svaka misao brzo bledi i da kako je došla tako je i otišla. Vi izaberite šta vama najviše odgovara. Meditacija je zaista proces svesti bez donošenja suda o nekome ili nečemu.

Kako se naviknemo na posmatranje jasne površine naših umova, možemo videti sve tračeve o tome šta mislimo ko smo i šta smo i shvatiti sjajnu suštinu naše prave prirode. Kada voda miruje, pesak, blato i ostale naslage postepeno se odvajaju od vode i spuštaju na dno, dajući vam šansu da veoma jasno vidite vodu i sve što prolazi kroz nju. Na isti način, ako ostanete u stanju mentalne opuštenosti – mentalne naslage vaših misli, osećanja, osećaja i shvatanja se prirodno smanjuju i otkriva se suštinska jasnoća vašeg uma.

Ako je vaš um previše napet ili fokusiran, bićete nestrpljivi da saznate da li meditirate na pravi način. Ako je vaš um previše opušten može vam se desiti da vam neke stvari odvlače pažnju ili će vam biti dosadno na neki način. Treba samo naći balans. Idealan pristup je da date sebi slobodu da se setite da nije važno da li je vaše bavljenje meditacijom uspešno ili ne. Ono što je važno jeste namera da se meditira. Samo je to dovoljno.

Isto tako je važno da polako napredujete.  Najefikasniji način na početku je da um odmarate tokom veoma kratkih vremenskih perioda više puta na dan. U suprotnom se pojavljuje rizik da vam bude dosadno ili da budete razočarani vašim napretkom i da na kraju sasvim prestanete da pokušavate.

Čaša se puni kap po kap, tako je volela moja baka da govori, kada je htela reći da treba biti strpljiv i polako.Meditacija Buda

Kada počnete da meditirate prvi put, ne očekujte od sebe da meditirate 20 minuta. Umesto toga, neka vam cilj bude da meditirate par minuta, koristeći tih par trenutaka kad imate volju ili kad prosto želite da se odmorite od dnevne rutine. Ovakvim načinom meditacije postepeno se oslobađate mentalnih i emotivnih ograničenja koja su uzrok umora, razočarenja, besa i očaja i otkrivate unutar sebe neočekivani izvor jasnoće, mira, mudrosti, marljivosti i saosećanja.

Pošto ste neko vreme proveli tako što ste odmarali vašu svest, možete proširiti ovu tehniku tako što ćete obratiti pažnju na celo telo.

Dozvolite vašem umu da se odmori nekoliko trenutaka baš onakav kakav je.

Sada polako postanite svesni osećaja u predelu temena glave…

Primetite da li je zategnuto, da li golica, da li možete osetiti neku vrstu pritiska… Šta god, samo sebi dozvolite da budete svesni tog osećaja, a zatim ga opustite i osetite taj osećaj… samo primetite.

Onda polako postanite svesni bilo kakvih osećaja koji se javljaju u predelu čela i uradite isto. Postepeno spuštajte fokus niže posmatrajući bilo kakve osećaje  koji se javljaju na vašem licu, vratu, ramenima, rukama i tako dalje.

Kada završite sa opuštanjem celog tela, završno sa nožnim prstima, primetićete da ste se potpuno opustili i poželećete da ostanete u tom stanju. I možete da ostanete, koliko god vi želite.

Vremenom ćete naučiti svoje telo kako da se opusti i moći ćete sve duže da uživate u toj opuštenosti i jasnoći uma. Ukoliko želite da napredujete korak više sada u ovom delu možete da uključite i vizualizaciju svog cilja. O tome možete pročitati ovde.

Vaša Tamara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.