Novac i kako ga privući - Vaš HIPNOTERAPEUT

Novac i kako ga privući

Novac je najzastupljenija životna tema zato što utiče na svaki segment života jednog čoveka i njegov priliv je ono što nam omogućava da budemo zbrinuti. Ukoliko je priliv novca mali, osećaćemo se loše.

Ono što moram da naglasim jeste da podsvest ne zna šta je novac. Ona registruje samo na naša osećanja i životnu situaciju o kojoj se nalazimo. Određenu sumu novca koju imamo naša podsvest doživljava kao situaciju s kojom se trenutno suočavamo.

To otprilike ovako izgleda: U našoj glavi kao da postoji jedna kriva koja ocrtava sumu novca potrebnu u našem životu da bismo živeli lepo i osećali se dobro. Ukoliko je ona ugrožena, podsvest reaguje osećanjem straha. „Pazi se, iznad ove linije nestaje tvoja sigurnost. Odavde nema više tvoje ušteđevine. Na ovom mestu nestaje tvoja nezavisnost i sloboda. To nije dobro. Ne smeš to da dozvoliš.“ I bum…eto nas u panici, brizi i lošem osećaju u vezi novca. Na taj način nećemo uspeti da gledamo na život iz pozitivnog ugla.

Zamislite, da sada trenutno ne govorimo o novcu već o određenoj osobi. Dakle, to je osoba koju neprestano odbacujete. Uvek tražite nešto zbog čega ćete je kritikovati. Žalite se na to što ne volite što je takva kakva jeste itd. I šta će se desiti posle izvesnog vremena? Da li će ta osoba moći i dalje da vas voli? Da li će trpeti da stalno čuje od vas: Nisi dovoljno dobra. Nisi dovoljna. Ne odgovaraš mi. Da li će ta osoba prema kojoj se tako ponašate ostati vaš najbolji prijatelj? A važnije je pitanje, da li ćete vi moći da je prihvatite takvu kakva jeste? Možemo se zapitati isto kada je reč o novcu.

Naime, važno je da prema trenutnom stanju u kojem se nalazimo ne osećamo negodovanje i odbojnost i na taj način prizovemo nove događaje koji će u nama izazvati otpor, bunt.

Nesvesni deo uma u većini slučajeva razmišlja na sledeći način: imati malo novca je loše. Više novca više sreće. A onda pogledate u svoj novčanik i kažete: „Imam malo novca“ ili „Ništa mi nije ostalo od plate“, aktivirate unutrašnje procese koji u vama stvaraju ljutnju, bes, negodovanje, očaj, odbojnost, bespomoćnost… negativna osećanja. To nije dobro.Tu nema sreće. Tada ćete svaku svotu novca koju imate na bankovnom računu ili u banci smatrati nedovoljnom. To nije ispravno razmišljanje zato što je svaka količina novca dobra za nešto. Ne postoji nikakav razlog zbog kojeg bi ste novac koji trenutno imate posmatrali na takav način. Tom novcu uvek možete da se obradujete, da ga poštujete.

Razum nema strah od količine novca koju ugledate kad otvorite novčanik ili kad proverite bankovni račun. Razum ima strah od novca koji ne posedujemo. Znači, strah od one količine novca koja će nam nedostajati u budućnosti da bi smo preživeli ili da bismo ostvarili neke svoje planove.

Strah opstaje u nama bez obzira na to koliku količinu novca posedujemo. Kada raspolažemo većom količinom novca  naša nam podsvest govori da je to ujedno i veća mogućnost da ga izgubimo.

Kada pri samoj pomisli na novac reagujete sa odbojnošću, morate to osvestiti i promenite način razmišljanja. Upravo tu se i nalazi izlaz i prilika za promenu unutrašnjeg procesa koji aktivira strah od novca. To je šansa koja vas uči da ne odbacujete količinu novca koju trenutno imate već da je cenite. To će momentalno dati drugačiji osećaj i otvoriti bezbroj mogućnosti da do još novca dođete. Biće vaš prijatelj koji sa vama želi da se druži, jer ga cenite.

Evo i predloga kako možete da vežbate kako bi novac postao vaš najbolji prijatelj:

Kada sledeći put budete otvarali novčanik ili proveravali bankovni račun, imate dve mogućnosti. Možete da pomislite: “Ne, to nije dovoljno za ono što želim.“ Ili možete da promenite način razmišljanja i da kažete: „U redu, imam određenu količinu novca. Šta bih sa njom mogla da učinim i da ulepšam sebi dan? Šta mi život nudi u ovom trenutku?“

Količina novca koja se nalazi u vašem novčaniku ili na bankovnom računu jeste ono što vam život trenutno pruža. To možete da cenite a da pritom ne budete na gubitku. To možete da cenite a da vam život ne postane mučan.

Možda vam je preostalo nekoliko novčanica za koje mislite da nisu dovoljne da bi vam ulepšale dan. Ipak, možete da sednete u neki lep kafić i naručite ono što vam pruža neizmernu radost. Dakle, količina novca koja vam je preostala više je nego dovoljna zato što vas je učinila srećnim na trenutak. Zato količinu novca koja vam je omogućila tako nešto treba da cenite.

Da li smo novcem kojim trenutno raspolažemo obradovali sebe i seli u kafić ili smo kupili kuću o kojoj smo godinama sanjali našoj podsvesti je svejedno. Reč je o želji i njenom ostvarenju. O ideji i ostvarenju. O potrebi i zadovoljenju. Kada zadovoljimo svoju potrebu, podsvest naše stanje ocenjuje kao nešto što je dobro. To što cenite je količina novca koju imate u ovom trenutku.

Kada novcem kojim raspolažete zadovoljite nekoliko svojih potreba, posmatraćete ga potpuno drugačije nego onda kada ste se opterećivali njegovim nedostatkom i nemogućnošću ostvarenja određenih planova.

“Da, srećna sam što sam imala dovoljno novca da sebi omogućim ovu šoljicu kafe i kvalitetan ručak u kojem sam uživala. To je ono što mi je život pružio u ovom trenutku i zahvalna sam mu na tome. Da, taj trenutak sam trebala da proživim baš tako i nikako drugačije.”

Na ovaj način poštujete količinu novca koju trenutno imate. Ukoliko možete da cenite količinu novca koju trenutno imate znači da ste pokrenuli unutrašnje procese koji će u takvim situacijama uvek aktivirati da cenite i poštujete količinu novca koju trenutno imate.

U mnogim azijskim zemljama postoji običaj gde mnogi ljudi koji često ostavljaju manju svotu kovanog novca u kući kako bi se podsetili na to da imaju dovoljno novca za život. (Za to može da posluži neka velika činija ili tegla.) Time izražavaju zahvalnost novcu od kojeg žive.

Vaša podrška na vašem putu ka uspehu,

Tamara Vugdrgović