Voleti sebe - Vaš HIPNOTERAPEUT

Voleti sebeanđeo

Mislim da je prvi i najvažniji korak osvešćivanja prihvatiti i zavoleti sebe. Mi u ovom modernom i dinamičnom vremenu jureći da sebi priuštimo bolji posao, bolji auto, stan, bolju garderobu, bolji standard, mi negde usput zaboravimo i izgubimo sebe.

Kroz razne odnose sa ljudima i situacije kroz koje prolazimo u životu mi prestajemo da se bavimo sobom, a sve vreme jurimo jer sebi želimo bolje i u toj jurnjavi izgubimo sebe. Zato je jako važno da stanemo i počnemo malo više pažnje sebi da poklanjamo, da malo više primetimo šta nam se sviđa a šta ne, kakve osobine imamo, kako reagujemo u nekim situacijama i zašto baš tako reagujemo.

Bitno je pratiti sebe i prihvatati to sve tako kako jeste. Treba krenuti od najjednostavnijih stvari, koju boju volimo, koje jelo, koje osobine cenimo kod ljudi, šta nas čini srećnim, koju muziku volimo i to sve sada, a ne od pre nekoliko godina.

Obratite pažnju da li su ti odgovori nešto što vučete iz detinjstva, iz studentskih dana ili su ipak iz sadašnjeg vremena.  I recite sebi: “To sam ja, sa svim svojim dobrim i onim manje dobrim osobinama.” Nekad nam se učini da je taj posao lak, ali se u praksi pokazao kao veliki izazov.

Mi nekako lako prihvatimo kod sebe one osobine za koje mislimo da su dobre, a one za koje mislimo da nisu, guramo od sebe. Na taj način guramo i jedan deo sebe, zbog čega i ne možemo sebe da volimo, jer nismo kompletni. Nedostaju nam one osobine koje smo odgurnuli od sebe,  kao što mogu bit lenjost, netačnost, sporost, nedostatak hrabrosti, neodgovornost, ili fizičke karakteristike kao što su veći nos ili čelo ili stomak, proteza ili naočare itd.

Ali jednom kad to uspete da prihvatite i kažete sebi: “Da, i to je deo mene. Ja sebe volim onakvu kakva sam, baš takva kakva sam.” Tek tada možete biti celi i biti srećni, jer kad mi sebe cele prihvatimo i volimo, i drugi će nas prihvatiti i voleti isto tako. Tada možete da radite na onim osobinama za koje mislite da vas sputavaju i promenite ih. Ne zaboravite, uvek sve polazi od nas.

Vaša Tamara