Automatske negativne misli #1 - Vaš Hipnoterapeut

Automatske negativne misli #1misli

Šta je to? To su misli koje vas spopadnu i odvedu u loš osećaj. To su one misli koje nam se motaju po glavi već neko vreme i ne primećujemo ih. Koristimo ih po automatizmu i u izražavanju i u obliku reči koje ih podržavaju i isto stvaraju loš osećaj. A pri tom, generalizujemo stvari na osnovu jednog ili dvaiskustva.

Evo i primera:

U govoru često koristimo reči kao što su uvek, nikad, svi, niko, svaki put i sve. Koristeći te reči obično nismo u pravuI to najčešće ih koristimo u ovom obliku:

  • „Nikada neću dobiti povišicu.“ ili „Nikada neću naći posao.“
  • „Svi mi se podsmevaju.“ ili „Svi me iskorišćavaju.“
  • „Moj muž/dete me nikad ne sluša.“ ili „Nikad ne uspem da se posvetim sebi.“
  • „Uvek ispadnem glup/a.“ ili „ Uvek me svi ogovaraju.“
  • „Nikad ne stignem da se naspavam.“ ili „Nikad ne stignem da uradim sve na vreme.“
  • „Svaki put kad sam rizikovao/la, ja sam nastradao/la.“
  • „Nikom nije stalo do mene.“ ili „Nikom nije značilo to što sam se trudio/la.“

Pa sad, razmislite. Da li stvarno mislite da nikada, baš nikad u životu nećete naći posao ili dobiti povišicu? I razmislite za šta vi sebe pripremate na taj način? I kakav osećaj stvara takva pomisao?

Na isti način možemo obraditi i ostale izjave. I shvatićete da nisu ni malo pozitivne i da nas vuku u to da se loše osećamo i patimo.

Ono što možemo da uradimo po tom pitanju je:

  1. Da pratimo svoje misli i da primetimo kad takve rečenice izgovaramo
  2. Da ih zamenimo sa pozitivnijimrečenicama koje će nam stvoriti bolji osećaj

Na primer: „Uredu, već neko vreme ne mogu da nađem posao, ali to ne znači da tamo negde ne postoji posao savršen za mene koji me čeka da ga pronađem. I znam da ću ga naći.“ ili „Ok. Nisam dobio povišicu baš dugo, ali to ne znači da oni ne cene moj rad ili da ga ne primećuju. Možda nemaju dovoljno sredstava da mi povećaju platu. Biću na ovom poslu dok ne nađem neki bolje plaćen posao. Ovako bar imam sigurna primanja i mogu bar nešto sa tim da platim.“

Na taj način ne dozvoljavate sebi da vas uhvati vrtlog loših i beznadežnih misli. U početku će biti malo teže, jer ćete se više truditi da biste primetili te svoje negativne misli a posle to sve postaje navika. I to dobra.

Sledi nastavak o nekim drugim negativnim mislima….

Vaša Tamara