Optimizam i pesimizam kao stav - Vaš hipnoterapeut

Optimizam i pesimizam su stav – stav koji oblikuje i definiše našu kompletnu egzistenciju. Zato razmislite, da li ste ikada upoznali srećnog pesimistu?

Ukratko, optimizam ili pesimizam je …

… način na koji tumačimo prošlost …
… način na koji doživljavamo i vidimo sadašnjost.
… način na koji možemo zamisliti budućnost.

I postoji velika razlika između optimizma i pesimizma i kako oni utiču na nas:

Optimista udiše život u nas svaki dan.
Pesimista nas iscrpljuje.

Optimista poboljšava one oko nas.
Pesimista ih vuče dole.

Optimista inspiriše ljude da sanjaju veliko.
Pesimista nas isisava do kraja, do dna.

Postoji samo jedna stvar u kojoj su optimista i pesimista isti, a to je da su i jedni i drugi ispunjeni osećanjima (jedni pozitivnim a drugi negativnim). Ako ste optimista, vi ćete primetiti da vam se uglavnom dešavaju dobre stvari. A, ukoliko ste pesimista, primetićete da se vama ne dešavaju tako dobre stvari često.

A da li pesimista može jednostavno da postane optimista? Da, MOŽE!!! Mi možemo da biramo način na koji gledamo na svet. Mi možemo da biramo da gledamo na svet i mislimo sve najgore ili mi možemo da govorimo sebi dobre stvari u svakoj situaciji. Mi možemo da biramo da li ćemo i u ne baš dobrom danu da tražimo ono lepo, ono dobro što nam se desilo ili ćemo da kukamo što smo imali takav “loš” dan.

Iako postoje ogromne prednosti biti optimista, postoje neki pesimisti koji će reći: ”Ali, to nije realno.”
To zaista nije važno. Ako stvari krenu naopako, barem ste proveli svoje vreme unapred uživajući u životu, a ne brinući. I biti optimista znači videti “negativne” situacije kao prilike za razvoj i učenje. Tako da se čak mogu radovati svojim neuspesima, jer će to biti odskočna daska koju će da primene na svoj budući uspeh.

Da li ste ikada videli (upoznali) uspešnu osobu da je pesimista? Posvetite se tome da budete optimista i videćete kako se svet menja ispred vaših očiju.

Vaša Tamara