Mentalni stav --- Objašnjenje --- Vaš Hipnoterapeut

Mentalni stavtinejdžeri

Probaću mentalni stav da vam objasnim na primeru mog sina, koji je tinejdžer i iz kog ponekad govori dečak, a ponekad momak. Naravno, kao i kod svakog tinejdžera često dolazi do sukoba dečaka i momka, sa kojima on nema dovoljno svesti i znanja kako da se nosi. Ovo sve je bitno da biste shvatili koliko je kod njega sve svedeno na iskonsko i čistotu, jer još ne zna da vlada sa svojim osećanjima. Uostalom kao i svaki tinejdžer.

Pa tako, kad god sam sa njim vežbala matematiku zbog nekog kontrolnog ili pismenog postojala su dva vrlo jasna obrasca:

#1. Kad god je došao do stola za kojim vežbamo, vučući noge i smrknutom facom, uzdisajima i bezvoljnim spuštanjem na stolicu, bilo mi je jasno da od tog vežbanja nema ništa.

Iako, je došao i pokazao nameru i preduzeo određenu akciju nije imao dobar rezultat rada, jer zapravo, u dubini duše to nije želeo da radi. I takav je rezultat i dobio, stalno je grešio, zadaci su bili netačni, a neke nije ni znao da uradi.

#2. Kad god je došao veseo, razdragan i rečima: „Aj, daj te zadatke“  cela slika i rezultat izgledaju drugačije. Vrlo brzo je radio zadatke i oni su uglavnom bili tačni. I sve može da bude gotovo za 30 min.

Da bi posao ili šta god već, bio uspešno urađen želja, namera i akcija moraju biti usklađeni inače od tog posla nema ništa, u smislu radićete ga pod stresom, nećete ga završiti, rezultat nije zadovoljavajući i sl. , tj. osećaćete se loše.

Znajući to, u prvom slučaju ja ni nepokušavam da mu dam zadatke, već se bavim da mu promenim mentalni stav iz NE u DA. Nekad to treje 15 min., nekad 30 min. , a nekad i do sat zavisi koliko mu je veliko NE. A onog trenutka kad pređe u DA kao da poleti i sve fenomenalno uradi i to za mnogo manje vremena i što je najvažnije sa dobrim osećajem, srećan  je.

Zato budite iskreni prema sebi i zapitajte se:

  1. Šta ja želim?
  2. Da li ja, moja duša, to zaista želi?
  3. Zašto to želi?

Tek tada kad utvrdite da li je to vaša iskrena želja možete razmisliti o tome :

  1. Šta nameravam i mogu povodom te želje da uradim?

I tek tada preduzmete akciju, preduzmete mali korak u pravcu ostvarenja želje. A najvažniji začin za garantovan uspeh je VERA da vi to možete, da vi to zaslužujete, kao i u ceo proces.

Nadam se da vam je ovaj tinejdžerski primer pomogao da rasvestite zašto vam nešto ide lako, a nešto teže. Kao i kako to da promenite u željeni rezultat.

Vaša Tamara