Laži u koje biramo da verujemo - Vaš hipnoterapeut

Da li ste ikada razmišljali o stvarima u koje verujete i koliko od tih verovanja su zapravo istina?

Ovo može nekima da bude čudno na prvi pogled, ali radi se o ovome…

Kao deca, skloni smo da usvojimo verovanja od onog što smo čuli, od ponašanja drugih i od specifičnih incidenata koji se dešavaju kako odrastamo.

A ova verovanja mogu biti toliko duboko ukorenjena u našoj podsvesti da ona zaista postanu istina za nas.

Veliki problem je što neka od ovih verovanja mogu da ograničavaju vaš prirodni potencijal.

Vidite, moj vid se popravio samo zato što sam otklonila pogrešno uverenje koje sam dobila kao mala devojčica. Još kao detetu svi oko mene su mi govorili da moram da jedem šargarepu kako bih imala odličan vid. To sam često umela da čujem i vremenom usvojila to uverenje da ću dok jedem šargarepu imati super vid. Dok sam bila devojka umela sam sebi da pravim rendanu jabuku i šargrepu sa malo meda i u tome sam uživala. Naravno, u tom periodu mogla sam da vidim tj. da pročitam natpis ili broj autobusa najdalje od svih mojih prijatelja, čak su me i zadirkivali da imam “super-vid”.

Onda sam se udala, postala majka i pošto ni moj suprug, a ni sin ne vole baš šargarepu ja sam je sve manje i manje spremala, dok na kraju nisam prestala da je spremam i jedem potpuno. I šta se onda desilo? Naravno, moj vid je počeo da slabi. Nema šargarepe – nema dobrog vida. Otišla sam na kontrolu vida i to mi je i potvrđeno, da je tek krenuo da slabi i da treba koristim povremeno naočare sa najmanjom mogućom dioptrijom. Ja sam to prihvatila i povezala sa godinama. Nakon par meseci suprug po “službenoj dužnosti” dobije uput da prekontroliše vid. Međutim, u njegov nalaz ni sama doktorka nije mogla da veruje, a to je da vidi besprekorno. E, tada sam se zamislila. On je neko ko je od svoje 19 godine ispred kompjutera, radi kao IT-jevac, a i malko je stariji, i vidi savršeno.

Kako je to moguće? Slušajući njega dok mi je prepričavao svoj pregled, shvatila sam da je on sve vreme veoma ubeđen da odlično vidi i iz tog stava je i pričao sa doktorkom, koja mu je na kraju pregleda rekla “ja vama nisam verovala, kad ste mi rekli da odlično vidite.”Laži i brige

Tada je trebalo porazmisliti, o tome šta ja mislim o vidu uopšte. I, eto ga! “Ako jedeš šargarepu, imaćeš super vid.” Kako, tako jedno “benigno” uverenje može da napravi problem koji može da vam otežava funkcionisanje (na primer, kad zaboravite naočare). Zamislite onda šta sve može da uradi neko uverenje tipa “nisam dovoljno dobar/dobra” ili “ja to ne mogu” ili “ništa ne mogu da uradim kako treba” ili “moram da radim naporno da bih zaradio novac” ili “mlad/a sam i neiskusna, zato sad i ne mogu da zaradim neki veći novac” ili “posao se veoma teško nalazi ili moraš da imaš neku vezu” itd.

Razmislite malo u kojoj oblasti vašeg života vam ne ide baš onako kako bi vi hteli, definišite šta je to tačno. Budite precizni, jer će vam to znatno olakšati da otkrijete uverenje koje vas sputava i blokira. Zatim, zapitajte sebe šta vi sve o tome i u vezi toga mislite, zapišite to sve na neki papir. Dajte sebi vremena, prisetite se šta ste sve slušali kada ste bili mali a vezano je za to, kakva su vaša iskustva u vezi toga, da li ste možda samo bili svedok nečijeg iskustva…prisetite se. Sve to čega se prisetite vi zapišite, kada mislite da ste sve zapisali, pročitajte to sami sebi. Primetićete da tu ima bar jedan a verovatno i više nepodržavajućih uverenja koja mogu da vas sputavaju ili blokiraju. Jednom kada ih identifikujete, znaćete zašto ste neke odluke donosili i zašto ste nekada reagovali onako kako ste reagovali. A to je već veoma dobar put, prvo da razumemo sebe, drugo da više ne osećamo krivicu zbog nekih svojih ponašanja i treće, sada možemo da ih preokrenemo u ono što želimo i što će nas podržavati. Načini kojima možemo stara nepodržavajuća uverenja da promenimo u nova podržavajuća su brojni, neki su delotvorniji od drugih, nekima treba više nekim manje vremena da se usvoje ali o tome nekom drugom prilikom.

Želim vam da osvestite što više vaših nepodržavajućih uverenja kako bi znali zašto ste tu gde ste i zašto vam se dešava to što se dešava. A svakako vam želim da ih uspešno zamenite onim podržavajućim uverenjima koja će vam dozvoliti da budete najbolja verzija sebe, ono što vi suštinski i jeste.

Autor: Tamara Vugdragović