Ostanite pozitivni kada ste okruženi negativnim | Vaš HIPNOTERAPEUT

Kako da ostanete pozitivni kada ste okruženi negativnimOstanite pozitivni

Za većinu nas, ostati pozitivan kada ste okruženi negativnostima može da bude jedan od najvećih izazova u našem životu. Mi želimo da ostanemo fokusirani na ono što je dobro, ali to može da nam deluje teško , kada smo okruženi ljudima koji se žale i govore o tome šta nije u redu u životu.

Za većinu nas, ostati pozitivan kada ste okruženi negativnostima može da bude jedan od najvećih izazova u našem životu. Mi želimo da ostanemo fokusirani na ono što je dobro, ali to može da nam deluje teško , kada smo okruženi ljudima koji se žale i govore o tome šta nije u redu u životu.

Međutim, ipak nešto možete da uradite kako bi ste sprečili da i vas povuku u tu negativnost. A evo i šta možete da uradite:

  1. Zapamtite vi uvek imate izbor – Sve je uvek izbor. Mi uvek biramo šta slušamo i gledamo, biramo šta radimo i gde idemo (kao napr. na posao) i mi biramo sa kim ćemo da provodimo vreme. Ne postoji ništa što mi „moramo“ da uradimo. Tako ponekad mislimo da nemamo izbor, jer nam se ne dopada ishod. Na primer, mi mislimo da moramo da idemo na posao jer nam je potreban novac i da to nije izbor. Međutim, mi smo mogli da izaberemo da ne idemo i da ne budemo plaćeni za to, ali nam se ne sviđa šta će se desiti ako to ne uradimo. Zato smo skloni da ne vidimo to kao izbor.

 

  1. Zakoračite u svoju moć – Mi ne možemo da kontrolšemo šta drugi govore ili misle, ali možemo kontrolisati naše misli, osećanja i ponašanja. Zakoračiti u svoju moć znači priznati da smo izabrali da budemo tu gde smo. A to možete uraditi sa „Ja biram da budem ovde, jer…“ i navedete vaš razlog. To može da bude, jer želimo novac (biramo da budemo na poslu) ili volimo svog partnera/porodicu i želimo da izgradimo odnos sa njima (tako nekad to znači i biti okružen negativnim članovima porodice ili partnerom). Šta god da je, zbog te svesnosti da ste vi to odabrali ćete odmah početi da se osećate bolje, jer ste preuzeli kontrolu nad svojim životom. Jednom kad je pruzmete, tada imate moć i da je promenite.

 

  1. Podesi sebe na uspeh – Ako znate da ste odlučili da idete negde gde ćete biti okruženi negativnostima, tada odlučite pre nego što odete ko želite da budete i kako želite da se osećate. Tako, na primer, pre odlaska na posao možete reći sebi: “Ja sam stvorac svoje stvarnosti i ja se fokusiram na ono što mi prija. Biram da osećam mir, bez obzira šta drugi govore ili rade.“

 

  1. Znajte vaše okidače – Budite svesni tema ili stvari koje vas mogu povući u negativnost i odlučite da nećete da razgovarate o tim temama ili stvarima osim ako možete da kažete nešto zbog čega ćete se osećati dobro. Tako na primer, klonite se žučnih rasprava ili žaljenja na ono šta se desili ili na nekog. Ako ne možete da kažete ili dodate nešto zbog čega ćete se vi osećati dobro, onda se uzdržite komentara.

 

  1. Kreirajte i koristite afirmacije kao podsetnik – Imajući afirmaciju koju možete reći u sebi da se podsetite kada postanete svesni negativnosti oko vas, a to vam može pomoći da zaustavite svoj fokus na nju. Evo par afirmacija:
  •  „Ja sam tako zahvalna jer živim u svom svetu gde…“ (popunita sa onim što želite ili već verujete da se dešava ili diskutuje). Mi stvaramo svoje realnosti sa našim uverenjima. Na primer, ako se neko žali na svoje telo i dijete, ovu afirmaciju možete da koristite ovako “Ja sam tako zahvalna jer živim u svom svetu gde moje telo zna kako da bude zdravo i ja mogu da jedem sve što zaista volim i u čemu uživam.“
  • „To je samo njihovo gledište ili to je samo tačka gledišta. Oni mogu da veruju šta god žele, međutim, ja biram da se fokusiram na ono što mi prija.“

 

  1. Predvidite i stvorite nešto bolje – Ovo može da bude izazov, ali je odličan način da ostanete pozitivni. Pošaljite osobi ili situaciji malo ljubavi. Ovo možete postići fokusirajući se na nešto što volite ili cenite kod njih (to može da bude nešto jednostavno kao odeća koju nose ili stil koji imaju, ili frizura, kvalitet kose, ili neka njihova osobina koju cenite kod njih). Ovo će vam pomoći da ih gledate kroz ljubav, a to može biti kao „firewall“ za negativnosti.

 

  1. Budite svesni i otpustite – Kada više niste okruženi negativnosti ili ste odlučili da se udaljite od nje, primetite kako se osećate. Budite posmatrač svojih misli, ako imate potrebu da se žalite ili ste uznemireni njihovom negativnošću, onda ste dozvolili da ona utiče na vas. Ovo je momenat da oprostite sebi što ste to dozvolili i da porazgovarate sa sobom na primer ovako:  „Iako sam uvučena u negativnost, ja volim i prihvatam sebe i kako se osećam. Ja sam spremna da to otpustim i oslobodim se toga. Ja dozvoljavam njima da budu ono što oni jesu i ja biram da se fokusiram na ono što mi prija.  Biram da uživam u svom danu i biram da se osećam dobro.“

Vaša podrška na vašem putu do uspeha,
Tamara Vugdragović